Yumuşak Doku Romatizmaları

Yumuşak Doku Romatizmaları

Topuk Dikeni

Topuk dikeni iyi tedavi edilmemiş plantar fasiit sonucunda oluşur. Plantar fasya gergin ve kalınlaşmış iseve kemiğe yapışma yerinde inflamasyona ve kalsifikasyona yol açar ve bu hastalarda topuk ağrısı ortaya çıkar. Sabahları uyandıklarında çok topuk ağrısı vardır. Bir kaç adım atınca ağrı çok artar sonrasında ısındıkça rahatlar. Bu hastalarda laser ve ultrason içeren fizik tedavi uygulamaları iyi cevap verebilir. Bölgesek yumuşak yastıklarla desteklemek ya da ayak analizi ile tüm ayağa düzeltici kişiye özel tabanlıklar yaptırmak gerekebilir. Lokal enjeksiyonlar gerekebilir. Bazı hastalarda cerrahi olarak kalsifie olan alanın çıkarılması gerekebilir.

Plantar Fasiit

Topuk ağrısına neden olan bir durumdur. Baskı veya gerilmelerden sonra ortaya çıkar.
Koşu gibi sporlarda ve uzun süre ayakta kalma durumlarında ortaya çıkabilir. Ayak tabanının düz olması (düz tabanlık) veya bağ dokusu yapısının zayıf olması ağrılara yol açar.
Bu hastalarda genel değerlendirilmelerden sonra topuk ağrısına yol açan neden tanılandıktan sonra hastalara uygulanacak fizik tedavi ile dokudaki inflamasyon ve gerginlik tedavi edildikten sonra ayak analizi ve uygun tabanlık ile ayakların desteklenmesi gereklidir. Bazı hastalarda medikal tedaviler , bazı hastalarda lokal enjeksiyonlar gerekebilir.
Ayrıca tekrar enflamasyon olmaması için hastalara ayaktaki yapısal bozukluğu düzenleyecek egzersizler öğretilir.

Achille Tendiniti

Achille tendonu topuğun arkasına yapışan baldır kasının tendonudur. Aşırı zorlama, düz tabanlık, yüksek tabanlı olmak bacak arkası kasların kısa ve gergin olması gibi nedenlerle zedelenebilirler. Achille tendinitinin tedavisinde, hastanın bölgesel tedavisinin yanı sıra bölgesel olarak bu ağrılı duruma yol açan nedenleri de bulup düzeltmek gereklidir.
Hastalara taban analizi, gerekli cihazlamalar ve germe ve güçlendirme egzersizleri ile geniş bir açıdan yaklaşmak gereklidir.

Tenis Dirseği

El ve el bilek kaslarını yukarı çeken kasın dirseğe yapışan ucunun kemiğe yapışma noktasında ağrı ile seyreden bir hastalıktır. Tenis oyuncularında sıklıkla ortaya çıktığı için bu isim verilmiştir. Bazı yaygın romatizmalarda ortaya çıkabileceği gibi, zorlanmalarda veya uzun süre aynı pozisyonda kalma gibi nedenlerle, bilgisayar kullanma gibi kas iç basıncının arttığı durumlarda da ortaya çıkabilir. Hastalığın tanısı ve neden olan etkenler bulunduktan sonra geniş kapsamlı bir tedavi programı çizilir. Ornöram’da hastaya fizik tedavi, süresince germe egzersizleri, atelleme, ergoterapi gibi yöntemlerle tedavi ve yeniden tekrarlamaması için gereken önlemler uygulanır ve hastaya öğretilir. Bazı hastalarda kuru iğneleme, lokal enjeksiyonlar gerekebilir. Nadiren durumu kronikleşmiş hastalara cerrahi müdahele de gerebilir.

Golfçu Dirseği

El ve el bileği öne doğru çeken kasların dirsek hizasında yapışma yerinde ağrı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Sıklıkla golf oyuncularında görüldüğü için bu ismi almıştır. Hastaların belirli bir hareketle ortaya çıkan ağrısının giderilmesi için fizik tedavi germe egzersizleri, atel uygulamaları, lokal enjeksiyon veya kuru iğnelemeyi de içeren tedavi protokolleri uygulanmakta,hastalığın tekrarlamasının engellenmesi için gereken bilgilendirme ve tavsiyeleri içen eğitim hastalara verilmektedir.

De Quervain Sendromu

Baş parmağı açan kasın tendonunda zedelenmedir. Çok ağrılı bir durumdur. Hastaların bir veya tekrarlayan zorlanmalar sonucunda oluşur. Hastaların atellenmesi, fizik tedavi, egzersiz, lokal enjeksiyon veya kuru iğneleme içeren bir tedavi protokolü ve hasta eğitimi içeren bir program gerekmektedir.

Dupuytren Sendromu

Hastaların avuç içlerinde bulunan ve el parmak fleksorlarının kayışını kolaylaştıran dokunun sertleşmesi ve kısalması nedeniyle bazen ağrılı genellikle ağrısız olarak parmak hareketlerini kısıtlayan bir yumuşak doku bozulmasıdır. Hastaların fizik tedavi, atelleme, lokal enjeksiyonlar ve germe egzersizleri, hareket açıklığı egzersizleri ile tedavi edilmesi gereklidir. Tedavi edilmeyen durumlarda kalıcı hareket kısıtlılıklarına yol açabilir.

Donuk Omuz

Farklı nedenlerden dolayı omuzun uzun süreli hareketsizliğine bağlı olarak eklem kapsülünün kalınlaşıp kısalması ve esnekliğini kaybetmesi sonucunda omuz hareketlerinin kısıtlanması durumudur. Doku esnekliğini arttıran ve ağrıyı azaltan US laser ve manyetik alan tedavisi gibi fizik tedavi uygulamalarından sonra aktif bir egzersiz programı ile fizyoterapist eşliğinde hareketi arttırıcı ve omuz kavşağını serbestleştirmeye yönelik çalışmalar içeren bir program gereklidir. Eklem mobilizasyonu; ve germe egzersizleri önemlidir. Bazı hastalarda teypleme, kuru iğneleme gerekebilir. Nadiren cerrahi tedaviye veya anestezi altında omuzun gerilerek yeniden açılmasına gerek oluşabilir.

Tetik Parmak

Parmak fleksor tendonlarının kılıfında bir sertleşme ve kısalma nedeniyle , hareket sırasında parmağın takılıp kalması ve aniden zorlanarak açılması halidir. Bu hastalar genellikle fizik tedavi programları ve takiben verilen egzersiz programları ile tedavi edilebilirler. Nadiren tedaviye dirençli ve ağrılı hastalarda cerrahi gerekebilir.

Kapsülit Bursit ve Tendinit

Tüm eklemlerin çevresinde bulunan bağ dokusu yapıları eklem kapsülü, tendonların üzerinde rahat hareket edebildiği içi sıvı dolu kesecikler (bursalar9 ve kasların kemiklere yapışmaları esnasında dönüştükleri kiriş dokuları mevcuttur ve bu yumuşak dokular romatizmal hastalıklar, zorlamalar, spor sakatlanmaları, günlük işler sırasında ya da ofis çalışanlarında travma veya gerilmeler sonucunda ağrılı durumlar geliştirebilirler. Genel olarak bu dokular, ilaç uygulamalarıi fizik tedavi, atelleme, loak enjeksiyonlar ve sonrasında koruyucu egzersiz programları içeren protoıkollere göre tedavi edilmekte bazen de atellenmeler gerekebilmektedir.