Omuz Ağrıları

Omuz Ağrıları

Omuzda en sık görülen omuz kavşağındaki tendon impingementları (sıkışmalara) yani tendon bursa veya kapsülün yani yumuşak dokunun zedelemesi sonucunda ortaya çıkan ağrılardır. Ağrılı omuz nedeniyle hastanın kolunu bedenine yakın durumda koruyucu bir şekilde pozisyonda tutması nedeniyle kısa zamanda sırtta adele kasılmaları hatta boyun tutulmalarına da yol açabilir.

Oluşma nedeni her zaman travma veya kaza ve spor yaralanması gibi tek bir zorlama olmayabilir. Tekrarlayan günlük küçük zorlamalarda bu durumlara yol açar. Bunların nedeni, dokunun yapısı ve hastanın kötü postüre sahip olması olabilir.

Akut ağrılı omuzlarda ağrı skalasında neredeyse kalp krizi ağrısı kadar şiddeti rakamları işaretleyen hastalar olmuştur.

Bu bölgenin özelliği kan yumuşak dokunun kan dolaşımının yeterli olmaması nedeniyle ağızdan verilen ilaç tedavilerine cevap vermemesidir. Bu nedenle hastalara doku iyileşmesi ağrıyı giderme ödemi azaltma konusunda en iyi etkili tedavi yöntemi fizik tedavidir. Eğer ağrı çok şiddetli ve bursit gibi şişliklerle seyreden durumlar ya da lokal enjeksiyonlar da düşünülebilir. Hastaların tedavileri programlanırken sırt bölgesine de tedavi programlanması hastanın konforunu daha hızlı arttırır. Hastaların ağrıları nisbeten azaldığında hızla egzersiz tedavisine geçerek eklemde bir kısıtlanma olmaması için hareket açıklığı arttırılır.
Donuk omuz böyle bir ağrılı hastalıktan sonra omuz hareketlerinin tam kısıtlanmasına verilen isimdir. Hasta saç yıkamak ve taramak, sütyenini veya eteğini iliklemek, iç çamaşırını giymek ve çekmek gibi vücudunun öz bakımlarını ve günlük hareketlerini yapmakta bile zorlanır. Hastaların bu aşamaya geldikten sonra kliniğe başvurmaları halinde fizik tedaviden sonra germe egzersizleri ile eklemin açılması gereklidir.
Bazı hastalarda ise el bilek kırıkları sonrasında veya ağrılı omuz hastalıklarına ilave olarak beyinden kaynaklanan bir refleksle omuz-el sendromu da denilen RSD tipi ağrılı omuz- el ağrıları oluşabilir Bu hastalığın en önemli özelliği eldeki ağrıyla birlikte dolanımın da bozulması ve eğer doğru tanılama erkende yapılmaz ise elde kalıcı deformitelere yol açmasıdır. Omuz kavşağı ağrılı hastalıklarında genel olarak fizik tedavi/ medikal tedavi ve erken dönemde fizyoterapistle bireysel egzersiz tedavileri gereklidir. OrNöRam’da bu hastaların ilk birkaç seanslarında ağrının ve inflamasyonun giderilmesi için fizik tedavi uygulanır. Sık tekrarlanan kontrollar ile hasta ağrısı azaldığı andan itibaren , önce havuzda sonrasında fizyoterapist eşliğinde eklem hareket açıklığını arttıcı ve eklem çevresi kasların güçlenmesini sağlamak için egzersiz programları başlanır. Ağrılı omuzu sabitlemek için boyun ve sırt kasları da istemsiz kasılmış ve ağrılı olan hastalara bu bölgelere yönelik tedavilerin dahil edilmesi ve gerektiğinde spazmı kırmak için akupressur, lokal enjeksiyonlar gibi ek tedavilerin etkisiyle hastaların hızla ağrısız ve tam hareketli hallerine döndürülmesi amaçlanır. Sonrasında yeniden hasarlanmayı korumak için hastalara omuz eklemini stabilize etmek, hareket açıklığını korumak, gücü arttırmak ve postür koruyucu önlemler ve egzersizler öğretilir.

Rotator Cuff Sendromu

Rotator Cuff (kılıf) sendromu omuzun ağrılı hastalıklarının en sık görülen nedenlerinden biridir. Rotator cuff omuzu sabitleyen ve hareket ettiren birkaç küçük kasın birlikteki halidir. Ani bir travma veya tekrarlayan küçük zorlayıcı hareketler neticesinde bu yapı kemik üzerinde gerilir veya sıkışır ve rotator kılıf şişer. Şişme nedeniyle tendonlar üzerinde baskı oluşur. Bu durumda omuzun dönmesi sırasında ağrı oluşur. Omuz çevresinde , hareketle artan ağrılara yol açarlar. İleri dönemlerde kısmi veya tam yırtıklar olauşabilir. Tam yırtıklar dışında tüm aşamalarda fizik tedavi ve egzersizler ile düzelirler.

Tendon İmpingementları (Sıkışmalara) Bağlı Ağrılar

Omuz eklemi hareketleri sırasında eklem çevresinde rotator tendonların kemik üzerinde anlık ve aralıklı sıkışması söz konusudur. Bunun tekrarlaması sonucunda omuzdan dirseğe kadar yayılabilen ağrılar ortaya çıkar. Tendonlardaki hasar tendinosis (tendon dokusunda düzensizleşme ve inflamasyon), kalsifik tendinozis tendon içerisine kalsiyum oturmasına bağlı sertleşme) tendon dokusunda kısmi veya tam yırtılmalara yol açar. Tam yırtılmalar cerrahi tedavi gerektirebilir. Diğerleri genellikle fizik tedavi su içi ve fizyoterapistle egzersizler , lokal enjeksiyonlar gibi yöntemlere iyi cevap vermektedir.

Bicipital Tendinit

Biceps tendonu omuz başından geçerek kol kemiği üzerinde özel bir oluktan geçerek ön kola bağlanan uzun bir kastır. İki başlıdır , ağrılı durumların çoğu uzun başın tendonunun sorunlarından oluşur. Bu tendon omuz eklemini stabil hale getirir. Genellikle impingementlarla, bursitle, omuz eklem instabilitesi ile birlikte görülür. Omuzdan kola yayılan ağrı, genellikle omuzun hareketleriyle ve ön kolun dışa doğru hareketinde artış gösterir. Bazı durumlarda bu tendon kopabilir rahi tedavi gerekir. Diğer durumlarda fizik tedavi ve egzersiz tedavileri içeren programlara iyi cevap verir.

Bursit

Omuz eklemi çevresindeki kasların tendonları ile kemikler arasında bazı bölgelerde sürtünmeyi kolaylaştıran ve tendonu koruyan bursa adı verilen içi sıvı dolu keseler vardır. Omuz hareketleri sırasında kol 90 derecenin üzerine kaldırıldığında, üzerlerinde oluşan baskıyla ağrı ortaya çıkar. Omuz üzerine yatıldığında hastaların ağrıları artar.

Akromioklavikular Dejenerasyon Ve Disk Problemleri

Kürek kemiği ile kol kemiği arasındaki eklemdir. eklemin bağ dokuları veya arasındaki diskte veya eklemin alanını çevreleyen labrum denilen kıkırdak kısımda zorlanma, dejenerasyon veya yırtıklar nedeniyle bu eklemden kaynaklı ağrılar oluşur. Genellikle bisikletten düşme, sert bir yere çarpma gibi travmatik nedenlerle oluşur. Bazı durumlarda omuz askısı kullanılarak istirahat de gerektiren bu durum da fizik tedavi havuz içi ve fizyoterapistle çalışmalar gibi konservatif tedavi programından fayda görür.