Manuel Terapi / Mobilizasyon

Manuel Terapi / Mobilizasyon

Manuel terapi ‘el ile uygulanan tedavi’ anlamına gelmektedir.
Yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılan bir tedavi olup, bilginin artması ve tanı yöntemlerinin gelişmesi sayesinde doğru hastalar seçilerek uygulanmaya başlanmış ve başarı oranını artmıştır.
En sık eklem ve omurgada bağ dokusu ve kaslarda oluşmuş olan kısıtlılık, ağrı ve işlevkaybını gidermek amacıyla yapılan uygulanır.
Uygulama şekilleri mobilizasyon, manipülasyon ve masajdır.

Mobilizasyonda eklemdeki kısıtlılık ve ağrıyı azaltmak için hastanın ağrı sınırında yani hastanın da katılımı ile kontrollü sallayıcı veya sabit hareketlerle ağrıyı azaltmak için yapılır.
Manipülasyon, inatçı yapışıklıkları açmak için yapılan, yüksek hızla tek ve ani bir hareket olarak uygulanır. Eklemin normal hareket açıklığı içindedir. Anestezi altında da uygulanabilir. Bu durumda hastanın kontrolü yoktur. Özel masajlar ise bağ dokusunu gerip gevşetmeye yapışıklıkları açmaya yönelik derin masaj türleridir.
Manuel Terapi ile hastanın durumuna yönelik seçilip uygulanabilecek olan bir çok uygulama protokolü oluşturulabilir.
Kaslar içindeki tetik noktalara uygulanabildiği gibi sinir mobilizasyonları da yapılabilmektedir. Kliniğimizde ağrılı hasta değerlendirildikten sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon programı süresince, uygun bulunduğu zaman ve gerekli bulunan vücut bölgelerine bu uygulamalar yapılmaktadır.