
İnmeli Hasta Rehabilitasyonu
İnme (nüzül, felç) aniden gelen bir hastalıktır. İleri yaşlarda daha sık görülür.
İnsanların iş yapamaz duruma getiriyor. Beyin kan damarlarının tıkanmasına veya yırtılmasına ve kanamaya bağlı olarak ortaya çıkar ve bu olayın yer aldığı beyin alanındaki görevlerin yapılmasında bozulmaya yol açar. Beynin bir yarısında oluşan
bozukluk nedeniyle vücudun karşı tarafında hareket edememe ve yine beyindeki yerleşime uygun şekilde konuşma yutma bozukluklarına yol açabilir. Rehabilitasyon inme geçirmiş hastaları topluma yeniden kazandırmak amacını taşır. Hastaların inme öncesinde yapabildiklerini hastaya yeniden öğretmek hedeflenir. Bu sistem içinde hem hastanın hem de yakınlarının eğitimi de gerekmektedir.
Her hastanın iyileşme kapasitesi farklı olduğundan, rehabilitasyon sürecince iyileşme için ‘her hasta kendi kitabını yazar’ denmektedir.
Kliniğimizde yapılan rehabilitasyon programlarında hastanın hekim tarafından değerlendirilmesi sonrası ayrıca fizyoterapist tarafından da değerlendirme yapılarak hastanın kimseye bağımlı olmadan yaşamına dönmesine yönelik olarak hastaya uygun ve gerekli bir egzersiz programı düzenlenir.
Kas güçsüzlükleri, ağrılı eklemler, denge durumu, eklem sertlikleri ve kas spastisite artışları tedavi programının belirleyici durumlarıdır. .
Rehabilitasyon ekibinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi, fiyzoterapistler, psikolog, diyetisyen daimi olarak bulunmakta ayrıca bazı konularda farklı sağlık birimlerinden de destek gerekmektedir. Kliniğimizde fizik tedavi hekimi hasta ve yakınlarını bu konuda da yönlendirmektedir.
Rehabilitasyona inme geçiren hastanın nörolojik durumu stabil hale gelir gelmez, erken dönemde başlanması rehabilitasyonun başarısını arttırır. İnmenin erken döneminde yaklaşık ilk 3 ile 6 haftada hastanın inmeli tarafında gevşek olan kas tonusu döneminde başlanmasında fayda vardır, pozisyonlama, hareket açıklığı, elektrikle uyarım verilmesi, yüzeysel reflekslerin kullanılarak hareketin uyarılması gibi egzersiz programları uygulanır. Sonrasında bir yandan hastanın artan kas sertliği (spastisite) kontrol altında tutularak hastaya ortaya çıkan hareketleri güçlendirecek oturma ve ayakta durma dengesini arttıracak, koordinasyonunu geliştirecek ve doğru bir yürüme paterni ile yürümesini sağlayacak egzersiz programları uygulanır. Rehabilitasyon programı hekim hasta ve fizyoterapistin daimi iletişimde olduğu ve kendi içinde hastanın ilerlemesi ile giderek ağırlaşan dinamik bir programdır.

Felçli Hasta Rehabilitasyonu
Gerekli olan hastalara, konuşma ve yutma tedavisi, solunum rehabilitasyonu, mesane ve barsak rehabilitasyonu da bu program süresince eklenmektedir.
Hastaların kas spastisitesi ortaya çıktıktan sonra hekim kontrolü ile uygun bulunan hastalar hidroterapi havuzunda fizyoterapist ile birlikte egzersiz programına alındığında, spastisitenin azalması ve vücut ağırlığının azalması nedeniyle, hastanın performansı artmakta ve kas güçlenmesi daha hızlı olabilmektedir. Hastaların düşmekten korkmaması da su içindeki egzersizlerde daha başarılı olmalarını sağlamaktadır.
Rehabilitasyon süresince ayrıca , yaşam biçiminizi değiştirmeniz, yeniden öğrenmeniz veya yeniden tanımlamanız gereken durumlar da hasta ve yakınlarına öğretilmektedir.
Bu amaçla iş ve uğraşı tedavisi ve ergoterapi denilen hastanın ortaya çıkan hareket becerilerini en zayıf halde iken bile kullanarak, yataktan tekerli sandalyeye ve yeniden yatağa transferin öğretilmesi, cihazların tasarlanıp kullanılarak hastanın günlük bakımını (diş fırçalama, taranma, traş olma gibi) ve beslenmesini en kısa zamanda kendisinin yapabilir hale gelmesi hedeflenir.
Hastaların evlerindeki yapısal şartlar kapı genişliklerinden zemin kaplamalarına banyo ve mutfağın durumundan yaşam alanlarının özelliklerine hasta ve /veya yakınları ile konuşularak hastanın ev içersinde sorunsuzca hareket edebileceği hale getirilmesi için yardımcı olunur.
Ani gelişen beceri ve bağımsızlık kayıpları nedeniyle bazı hastalarda ortaya çıkan depresif durumlar, hastanın tedaviye yönelik uyum ve motivasyona sahip olmamasına yol açabildiği için, psikolog desteği verilmesi önemlidir. Klinikte hastalarımız haftada bir gün klinik psikolog ile görüştürülmekte, hasta ve yakınları psikolojik destek programına alınmaktadır.